Opustený kostolík sv. Štefana ožije tradičnou odpustovou slávnosťou

14.08.2013 Vranov nad Topľou

Nová Kelča 14. augusta (TASR) - Opustený, barokovo-rokokový kostolík svätého Štefana kráľa pri obci Nová Kelča, v okrese Vranov nad Topľou, je počas tohto leta opätovne prístupný verejnosti. Sakrálnu stavbu situovanú v tesnej blízkosti vodnej nádrže Domaša, plánujú počas nadchádzajúceho víkendu navštíviť stovky veriacich. Uskutoční sa tam tradičná letná odpustová slávnosť.
Rímskokatolícky chrám postavený na sklonku 18. storočia slúži cirkevným účelom v súčasnosti už iba sporadicky, a to počas letnej turistickej sezóny. Barokovo-rokoková stavba, ktorú už nahlodal zub času, je opustená od roku 1993, keď si miestni veriaci postavili nový kostol v neďalekej Novej Kelči.
O záchranu spomínaného chrámu sa už niekoľko rokov usiluje občianske združenie (OZ) Stephanus. V jeho interiéri organizuje výstavy, koncerty, sprevádza v ňom turistov a zháňa prostriedky na jeho opravu. Je zároveň spoluorganizátorom odpustovej slávnosti, ktorá sa tam uskutoční najbližšie v dňoch 16. a 17. augusta.
Predseda združenia Lukáš Bičej TASR informoval, že program odpustovej slávnosti odštartuje v piatok o 18.30 h večernou svätou omšou. Po jej skončení bude pokračovať liturgickou pobožnosťou Via Lucis - Cesta svetla. Krátko po 21.00 h sa kostolík pri Novej Kelči po prvýkrát rozsvieti počas slávnostnej Iluminácie.
"Kostolík bude následne osvetlený vo večerných hodinách až do konca leta, mimo sezóny ho plánujeme osvetľovať počas víkendov," priblížil Bičej. Ako ďalej uviedol, program odpustovej slávnosti bude pokračovať v sobotu procesiou veriacich z obce Nová Kelča s relikviou patróna chrámu - sv. Štefan Kráľa. Slávnostná odpustová svätá omša tam začne o 10.00 h.
Liturgickú časť odpustovej slávnosti vystrieda na poludnie kultúrny program, v ktorom vystúpia speváčka Hanka Servická a mužská spevácka skupina Šedliščanske chlopi. Na pripravovanú slávnosť pri Novej Kelči sa chystajú nielen veriaci z okolitých obcí, ale aj niekdajší obyvatelia dedín, ktoré zanikli pri výstavbe vodnej nádrže Domaša. "Ide o tradičné stretnutie rodákov zo zatopených obcí," uzavrel Bičej.
Kostolík svätého Štefana kráľa je prístupný verejnosti počas letnej turistickej sezóny denne od 16.30 do 18.00 h. Ďalším kultúrnym podujatím, ktoré tam zorganizuje OZ Stephanus počas prázdnin bude koncert barokovej hudby s dobovými nástrojmi. Uskutoční sa v piatok 30. augusta po sv. omši.
 

Vyberte región